Mobilmarkedsføring – en enkel oversikt

Ingen vet akkurat hva mobilmarkedsføring er. Vi som jobber i bransjen bruker derfor våre egne versjoner for å forklare våre fantastiske produkter. En skog firmaer som prakker på deg sin versjon om hva det er – ikke rart man blir forvirra.

Jeg vil gjøre det enkelt. Dette er hovedtrekkene ved mobilmarkedsføring.

Mobilmarkedsføring har som all annen markedsføring en hensikt. Det være seg bygge bevissthet, spre et budskap eller få flest mulig til kjøpe kjeler av Knut Bjørnsen. Markedsføringen har et mål. Før kampanjestart, må man finne dette målet. Det er dette byråer, konsulenter og strateger fakturerer med gaffel for utforming av svingende flotte budskap, slagord etc.

<h2>1. Skape interesse</h2>
Etter man har valgt kampanjemål, må man skape interesse blant målgruppen. Dette gjøres ofte, ikke overraskende, med markedsføring. Enhver kampanje bruker en eller flere mediekanaler for å skape interesse. Mobilen kan her brukes på lik linje med andre mediekanaler som TV, radio, internett osv.

<!– s9ymdb:19 –><img width=»384″ height=»296″ style=»border: center; border: 0px; padding-left: 5px; padding-right: 5px;» src=»/blog/uploads/mm22.jpg» alt=»» />Dersom man bruker mobilen til å skape interesse, bruker man mobilreklame. Det finnes to hovedformer for mobilreklame.
<b>Direktereklame</b>
Informasjon blir sendt til en utvalgt målgruppe. Mest utbredt er SMS, MMS eller WAP-push. Det er her annonsør som styrer når informasjonen skal sendes målgruppen. Den er direkte. Egner seg spesielt for tidskritiske budskap.
<b>Plassering</b>
Annonser blir plassert på mobilsider og tjenester på mobilen. Mest utbredt er bannerannonsering, søsteren til bannerannonsering på internett. Andre former er søkemotorannonsering og produktplassering. Felles for alle er at forbruker må her oppsøke en side/tjeneste før annonsen blir eksponert.

<h2>2. Fange interesse</h2>
<!– s9ymdb:20 –><img width=»384″ height=»296″ style=»border: center; border: 0px; padding-left: 5px; padding-right: 5px;» src=»/blog/uploads/mm32.jpg» alt=»» />

Når interessen for budskapet er skapt, kan interesse fanges. Mobilen er spesielt godt egnet som en responskanal da den som regel er tilgjengelig og åpner for øyeblikkelig kommunikasjon. Man kan fange respons på mobilen uavhengig av i hvilken mediekanal interessen er skapt, men det fungerer best sammen med trykte medier, radio og kanaler der man ikke sitter foran en PC. Vanlige former er SMS-koder og blåtann. Felles er at mobilen her blir en portal til kontakt og videre dialog mellom annonsør og forbruker.

<h2>3. Pleie interesse</h2>
<!– s9ymdb:21 –><img width=»391″ height=»296″ style=»border: center; border: 0px; padding-left: 5px; padding-right: 5px;» src=»/blog/uploads/mm42.jpg» alt=»» />
Etter at interessen er fanget, bør annonsør pleie interessen til forbruker for å oppnå størst mulig effekt. Mobilen kan her brukes til direkte kommunikasjon, men man må være varsom og forholde seg til gjeldende bransjenorm (se annen bloggpost om bransjestandard). Vanlige former for pleie er SMS-dialog, bruke mobilsider, sende mobilspill osv.

Mobilmarkedsføring er å bruke mobilen til skape, fange eller pleie interesse.
Mobilreklame er å bruke mobilen til å skape interesse.

Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s