Disse lager snart nyhetene dine (Bambuser vs QIK)

Jeg har tidligere proklamert høyt og tydelig en tjeneste som kommer til å endre hvordan nyheter blir skapt radikalt. Mobil streaming lar mannen i gata bli nyhetsreporter og formidler av aktualiteter. Det finnes i dag to store applikasjoner på mobil streaming, QIK og Bambuser. Sammen med gode medhjelpere, gjorde jeg en live-test mellom disse. Les hvem som er best og hvem du bør bruke.

Hvorfor mobil streaming er aktuelt for deg

Mobil streaming lar deg formidle live video fra mobilen til nettsider eller andre mobiler. F.eks vinduet du ser nederst til høyre på denne bloggen, kan vise live bilder fra min mobil når jeg ønsker det. Dette kommer til å endre hvordan nyheter blir laget og formidlet. Vi har alle potensiale til å lage nyheter. Levende bilder kan bli formidlet av hvem som helst, hvor som helst.

To av løsningene som er store på dette i dag er QIK og Bambuser. Siden jeg ikke kjenner til noen god sammenligning av disse, gjorde vi en i sammenheng med Mobile Monday.

Bambuser vs QIK

Mobile Monday eventen ble overført live fra to like telefoner, Nokia N95 8gb, som ble satt ved siden av hverandre. Dette ga tilfredsstillende forhold for en sammenligning som mulig..

Forsøk 1: optimal kvalitet
Under første forsøk ble både Bambuser og QIK stilt inn på maks kvalitet. Vi ønsket å teste hvem som overførte best bilder. Vi ønsket å sammenligne bildekvalitet, lydkvalitet og forsinkelse ved maks kvalitet.

Forsøket måtte tidlig avbrytes da det rett og slett ikke lot seg gjennomføre å få en tilfredsstillene overføring med QIK på maks kvalitet. Overføringen stoppet med meget jevne mellomrom. Vi besteme oss derfor for å sammenligne optimalisert for minimal forsinkelse i steden for bildekvalitet. Merk at dette var grunnet vansker hos QIK, Bambuser virket tilsynelatende ok de få minuttene vi prøvde dette, men det gir ikke grunnlag for å konkludere at Bambuser kan overføre over lang tid med maks kvalitet.

Forsøk 2: minimal forsinkelse
Vidoene under er resultatet der begge er satt opp for minimal forsinkelse
Merk!
-QIK-filmen starter ca 3 minutter tidligere enn Bambuser. Spol til ca 9 min igjen på QIK for å finne start-punkt for Bambuser
– QIK ble 90 grader gal vei uansett hvilken vei vi snudde kameraet. Dette er første gangen jeg opplever denne feilen på QIK etter ca 10 måneders bruk. Bambuser ble vist riktig vei.

Live overføring
QIK stoppet første gang etter 12 minutter. Bambuser slo vi av etter litt over timen. QIK var veldig ustabil og lastet opp flere småsnutter i etterkant. En knusende seier til Bambuser.

Konklusjon: Skal du ha liveoverføring av snutter lengre enn 5 minutter, er det en sterk anbefaling å bruke Bambuser kontra QIK.

Bildekvalitet i etterkant
Se videoen selv og vurder. Etter min bedøming har QIK en marginal bedre kvalitet ved avspilning i etterkant. Ok kvalitet til å se på, men det er fortsatt mye å gå på her. Man gidder ikke se på en slik film over alt for lang tid. Merk at begge kunne vært stilt inn på bedre kvalitet. Bambuser ville sannsynligvis taklet dette godt, men QIK ville fått mer data og dermed kunne overføringene stoppet ennå tidligere enn de gjorde nå.

Konklusjon: Ok kvalitet. Det er ikke her det stopper. Vil bli bedre fra begge.

Lydkvalitet i etterkant
Se vidoen selv og vurder. Det var også noe skjærende lyd i mikrofonen under eventen, så all dårlig lyd er ikke kun i overføringen. Det ble kun brukt mikrofonen i telefonen og denne stod plassert ca tre meter unna scenen.

Konklusjon: Meget avhengig av telefon og hvordan lyd innhentes. En enkel mikrofon anbefales. QIK noe bedre enn Bambuser, men ingen markant forskjell

Funksjoner

Begge løsningene blir kontinuerlig videreutviklet, så det er ingen grunn til å ikke velge dersom en ønsket funksjon ikke er tilgjengelig per dags dato. Per dags dato skiller følgende funksjoner tjenestene:

Desktop versjon
Lanserte nylig en desktop versjon for å kunne bruke web kamera i tillegg til mobiltelefonen. Gunstig for sånne som meg som ønsker å bruke mobilen og PC til å ta opp video, men laste opp til samme konto.

Integrering med sosiale medier
Automatisk varsling til sosiale medier som twitter, facebook etc ved hjelp av å trykke ’55’ når man begynner å filme. Smart. Bambuser har også noe integrering med sosiale medier, men ligger per nå litt etter QIK.

Chat
Begge har løsninger for live chat. Jeg personlig liker QIK sin noe bedre per i dag pga enkeltheten. Men dette er under veldig utvikling hos begge og vil med stor sannsynlighet forandres til det bedre den kommende tiden.

Anbefaling

Bambuser er testens soleklare vinner. Selv om bildekvalitet i etterkant er marginalt dårligere, er kvaliteten i liveoverføringen uovertruffen. Den gir en annerledes live-følese enn QIK som til stadighet avbryter og ikke håndterer overføring over lengre tid.
Når du skal bruke mobilen til liveoverføring – bruk Bambuser.

Til info: jeg har selv brukt QIK til InCent-TV siden starten, men bytter nå til Bambuser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s