Kommentar til Forbrukerombudet ang blåtann-saken til Deli

Forbrukerombudet mener at blåtannreklame er ulovlig og at Deli de Luca bryter loven når de sender bruker blåtann som en reklamekanal. Jeg syns det er underlig at Forbrukerombudet kan beslutte at blåtannreklame er ulovlig på et for meg tilsynelatende magert grunnlag. La meg forklare mer hvorfor og hva vi kommer til å gjøre for å følge opp denne saken.


Bakgrunn:
Blåtann og lovlighet
Kort innføring i blåtannreklame

Bildet er mer nyansert på blåtann enn på SMS. På blåtann har man flere og bedre muligheter til å kontrollere synlighet og hvor lett man skal være å få kontakt med. Jeg syns derfor det blir for lettvint å si at blåtann skal behandles på lik linje med SMS. En identisk håndtering vil i praksis forby all blåtannkommunikasjon da det ikke ville vært mulig å innhente samtykke. Man får ikke innhentet samtykke da det ikke er mulig å etablere kontakten fordi blåtannkommunikasjon først kan skje når samtykket er gitt.

Utviklngen i reklamemarkedet går mot personifisert dialog på forbrukernes premisser. En forsøpling Forbrukerombudet snakker om, er ingen tjent med. Spesielt ikke annonsørerene. Vi ønsker tvert i mot å kjempe mot en slik forsøpling og innhente samtykke i best mulig grad før kommunikasjon. Diskusjonen som er initiert, går på hvordan aktivit, frivillig og informert samtykke skal innhentes. En håndtering av loven som medfører at ingen i praksis har mulighet til å bruke blåtannreklame innenfor Forbrukerombudets tolkning, tror jeg vil medføre at vi får flere uheldige saker enn om vi setter opp klare, felles retningslinjer der samtykke blir håndtert på en best mulig måte. Det er dette vi jobber med nå og det er dette bransjen og Forbrukerombudet bør enes om.

Skuler man litt utenfor Norge, ser man at andre har løst dette på andre måter enn Forbrukerombudet. Direct Marketing Association UK har i sine retningslinjer (fra side 16) har definert at det er nok at blåtann er på og synlig. Et generelt samtykke via blåtann er altså ikke nødvendig.

På vegne av NORDMA kommer vi straks til å kalle inn aktørene i bransjen for å bli enige om hvilke retningslinjer vi mener bør gjelde for reklame via blåtann. Det finnes ikke noe slikt i dag og det er herkser forvirring blant leverandører, annonsører og forbrukere, noe bare de siste sakene gjelder. Det trengs tydelige rammer alle kan forholde seg til. Når vi har etablert en enighet i bransjen, vil vi fortsette den gode dialogen NORDMA har hatt med Forbrukerombudet. De er etter min erfaring konstruktive og imøtekommende i slike saker og jeg regner med at vi også i denne saken vil klare å komme til en felles enighet om praksisen rundt bruken av blåtann. I mellomtiden oppfordrer jeg alle annonsører eller leverandører til å sette seg inn i hvordan blåtann fungerer, gjeldende regler og gjøre en selvstendig vurdering. Siden vi ikke har kommet til en felles beslutning blant bransjeaktørene, ønsker jeg heller ikke rådgi konkret hvordan blåtann bør brukes.

Bransjemøtet vil bli satt opp like etter sommeren og være åpent for alle som ønsker. Tid kommer.

2 thoughts on “Kommentar til Forbrukerombudet ang blåtann-saken til Deli

  1. Tilbaketråkk: Oppdatering blåtann og lovlighet « Mobilmarkedsføring og mobilreklame

  2. Tilbaketråkk: Enighet om retningslinjer for blåtann (trådløs) kommunikasjon « Mobilmarkedsføring og mobilreklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s