Gir du 100 kr til Redd Barna, tar Telenor 43 kr

Beklager den overkommersielle overskriften. Men poenget er dette:

Donerer du penger til veldedige organisasjoner ved hjelp av SMS, tar teleoperatørene (Telenor, Netcom ++) går ca 40 % av beløpet. 40 %! Dette er dessverre unikt for SMS som kanal. Donerer du ved hjelp av å ringe et nummer, går under 5 % til operatørene. Bruker du avtalegiro, blir en marginal sum blir borte.

Urettferdig? Absolutt. Men heldigvis ser det ut som det er endringer på gang. Dersom ting går som de skal, kan det allerede før jul bli en markant endring.

Mange veldedige organisasjoner har skjønt at SMS er en ypperlig måte å samle inn penger på pga lav terskel for bruk og det er enkelt å komme i gang. Men når Telenor, Netcom m.fl tar over 40 kroner for hver hundrelapp du gir, hindres organisasjonene fra å bruke SMS-donasjon. Det lar seg rett og slett ikke rettferdiggjøre at en kommersiell aktør skal ta en gedigen bit av innsamlingskaka.

Noen benytter allikevel fortsatt SMS. f.eks Amnesty benytter SMS til sine aksjoner. Men omfanget er meget begrenset nettopp på grunn av den skjeive inntektsfordelinga. Heldigvis er det folk med initiativ. Soria Moria stiftelsen satte sent i 2008 i gang et initiativ for å endre denne fordelingen. (Les innlegget til daglig leder Jan Olav Ryfetten som startet det hele her).

Initiativet er i dag blitt til et slagkraftig nettverk. 60 veldedige organisasjoner står bak og det er blitt dannet en arbeidsgruppe med sentrale aktører fra bransjen. Jeg sitter også i denne gruppen i kraft av mine verv i reklame-bransjen. Det vi nå arbeider mot er en lignende løsning som i Sverige. Her får veldedige organisasjoner en spesialavtale på SMS-betaling slik at mesteparten av de donerte pengene går til de gode formålene de er ment for og ikke til de store teleoperatørene.

For å ha det sagt, jeg er ikke mot en kommersiell tankegang og at folk skal tjene penger. Men ved å ta en så stor andel av donasjonbeløpet, skyter operatørene seg i foten. Den direkte konsevens av dagens politikk er at organisasjonene ikke bruker SMS, men velger alternative kilder som f.eks avtalegiro eller kortbetaling. Ved å åpne for en fornuftig andel på SMS-betaling, ville operatørene stimulert til en økt mobiltrafikk blant en innflytelsesrik gruppe. Bare den første donasjonen ville åpnet for et mangfold av muligheter innen mobile løsninger: multimediainnhold, spill, varslinger, applikasjoner osv. Men dette stoppes nå fordi mobilen ikke er en potensiell inntektskilde for organisasjonene.

Jeg støtter derfor initiativet til Jan Olav Ryfetten og Soria Moria Stiftelsen fullt ut på alle måter. Ikke bare for organisasjonene selv, men også som en mulighet for operatørene til å øke trafikken i sine nettverk og stimulere til økt bruk av mobile tjenester. Det vil garantert få positive ringvirkning for operatørene bare vi kommer fram til en fornuftig avtale for bruk av SMS til gaver og donasjoner.

Men alle saker har to sider, også denne. Operatørene har sine utfordringer med å få på plass en spesialavtale og ny andelsfordeling. Ved SMS-betaling, fungerer operatørene som innkrever av pengene da betalingen går over telefonregningen. De løper dermed en risiko for ikke å få krevd inn pengene og evt gå med tap ved for lav andel av totalomsetningen. Men operatørene sitter på statistikk over hvor stor andel de må ha for å gå i null. Det er dette vi ønsker. En fordeling som gjør at operatørene ikke tjener gode penger på donasjoner, men de kan derimot skulle tjene på generelt økt trafikk og kjennskap til bruk av mobile tjenester. På denne måten blir dette en god ordning for alle parter.

Den andre hovedutfordringen til operatørene er mva. Gaver er ikke mva-pliktige og SMS-donasjoner må følgelig spesialbehandles i operatørenes systemer. Men jeg kan ikke fatte og begripe at dette er uoverkommelig forholdsvis raskt om Telenor og gutta vil. Det er nok mer snakk om de vil, skulle en tro.

Jeg både tror og håper du kan gi 100 kr til Redd Barna til jul kun ved å sende en SMS. Se for deg alle de nødjulegavene som kan gis på denne måten. Jeg har vært på desperat gaveleting på julaften-morgen. I år satser jeg på å gjøre unna restgavene ved å sende et par SMS fra sengekanten.

6 thoughts on “Gir du 100 kr til Redd Barna, tar Telenor 43 kr

 1. Gjør som jeg, bli fadder! SMS har aldri vært, og vil neppe i overskuelig framtid bli, noen effektiv betalingskanal. Teleoperatørene har vist seg dyktige til å ta betalt, og jeg ser ikke hvorfor de skulle gi slipp på den melkekuen ymse mer eller mindre velmente SMS utgjør?

  Det finnes folk som er profesjonelle på betalingsformidling. Og det er IKKE telefonselskapene.

  Unødige mellommenn fordyrer. Grådige slike desto mer. Gi gjerne MINST 100 kr til Redd Barna til jul, men bruk en nettbankgiro.

 2. SMS har ikke vært en effektiv betalingskanal. Helt enig. Men den vil bli det i det øyeblikk teleoperatørene senker sin andel dramatisk.

  Jeg mener totalt innsamlet beløp vil øke dersom man kan bruke SMS på lik linje med alle andre kanaler. Det er tross lettere å sende en SMS enn å bruke en nettbankgiro. Det er dette vi jobber med og håper å få til før jul.

 3. Tilbaketråkk: Første møte i arbeidsgruppen for mobil innsamling er gjennomført « Soria Moria

 4. Tilbaketråkk: Netcom åpner opp for sms-betaling for veldedige organisasjoner « Mobilmarkedsføring og mobilreklame

 5. Tilbaketråkk: Enighet om ny løsning for SMS-betaling | Mobilmarkedsføring

 6. Tilbaketråkk: Telenor snur i SMS-donasjonssaken! « Mobilmarkedsføring og mobilreklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s