Applikasjonene er døde – lenge leve mobilsider

Det lanseres mange fete applikasjoner i disse dager. Alle som har en iPhone, skjønner hvorfor. Det er fett. Det går kjapt. Det triste er at alle de kule iPhone applikasjonene ikke kommer til å være en del av din digitale verden om få år. Alt kommer til å bli lagt online. La meg forklare hvorfor.

La oss gå noen år tilbake i tid til den store internettrevolusjonen. Din første PC (eller mac) var en diger bauta av en maskin med masse lyd og treig hastighet. På den tiden lastet man ned programmer og kjørte de fra maskinen. Til og med småspill som kabal og minesveiper ble kjørt lokalt. Det tok for lang tid å gjøre noe direkte på nett uten enn å få tilgang til enkle tekstoppdateringer. Hvem husker vel ikke hvor lang tid det tok å laste ned bilder fra nett. Cm for cm dukket de grafiske herligheter opp på skjermen og vi ventet alle i spenning på hvordan hele bildet ville se ut.

Med årene har båndbredden blitt betydelig raskere. Vi kan gjøre det meste vi ønsker på nett gjennom en nettleser. Kabal, minesveiper, bilder og filmer har blitt tilgjengelig direkte fra nett uten behov for nedlasting.  Jeg selv har stort sett alt jeg eier av dokumenter og filer på nett og vurderer nå å flytte hele desktopen min online. Altså – bort fra lokaler programmer på PC’n.

Når vi skal se på utviklingen på mobil, er du i overkant naiv dersom du ikke sammenligner mobilutviklingen  med utvikling i data- og internettverden. Applikasjoner kan sammenlignes direkte med programmene vi har på PC’n (jada..og mac’n). De har den samme funksjonen. På grunn av begrenset dataoverføringshastighet, laster man med applikasjoner og kjører lokalt fra mobilen. Vil det ikke dermed være naturlig at det samme skjer i takt med utbygging av mobilnettet?

Se f.eks på videoer. Gjennom mobilleseren Skyfire kan du streame (se) video direkte via mobilen. Det lanseres snart også løsninger så du kan se video på mobilen uansett hvilken nettleser du har. Det er tegn som tyder på at mer og mer blir tilgjengelig også i mobil nettleser. Så hva er vel poenget med applikasjoner?

I forhold til bruk og marked, er det ikke tvil om at det skrives i overkant mye om iPhone-applikasjoner enn det brukes. Det har blitt en mediehype. Hva er hensikten med å lage en applikasjon når det kun er 50.000 med iPhone i Norge samtidig som at mer og mer informasjon vil bli tilgjengeliggjort direkte fra mobilbrowser?

Greit nok. Utviklingen har vært slik. Men hva er viktig når vi oppsøker informasjon og hvordan spiller dette inn på valget av applikasjon vs mobilside? Jeg vil mene at det viktigste kan oppsummeres i at man får rask tilgang på riktig informasjon. La oss bryte opp det i tre.

1. Rask
Alt skal skje fort. Selvsagt. Hva er kjappest av å starte en nettleser og en applikasjon? Jeg vil mene at det er like raskt. Fordelen med nettleseren er at man med stor sannsynlighet allerede er i den og dermed har tilgang til all informasjon i et vindu man allerede er i. Applikasjonen har fordelen ved at det startes lokalt og dermed har fordeler når store datamengder skal lastes.

2. Tilgang
Selvsagt. Dersom man ikke har tilgang, får man ikke utført ønsket oppgave. Å legge det på nett krever dekning, lokaler applikasjoner kan kjøres uten tilgang til nett, men kan sende informasjon i etterkant.

3. Riktig informasjon
Det hjelper lite med rask tilgang dersom man ikke får tilgang til riktig informasjon. brukervennlighet og oppdatert informasjon er stikkord. Online kan man endre innholdet raskt uten behov for innsats fra bruker, på en applikasjon vil brukeren måtte laste ned ny versjon.

Oppsummert; Legg informasjonen på nett dersom brukeren kan få rask tilgang til informasjonen. Siden overføringshastigheten blir bedre og bedre vil stadig mer gjøres tilgjengelig på nett og følgelig bidra til applikasjonenes død. Lager du applikasjoner er du korttenkt.

PS. Denne bloggen er veldig ensidig i synet om online vs app. Les også derfor må du ha applikasjoner for argumenter for hvorfor applikasjoner er noe for deg.

Ett balansert innlegg om online vs apps kommer om ikke lenge.

PS. spennende utfordrer til iPhones kommer

2 thoughts on “Applikasjonene er døde – lenge leve mobilsider

  1. Tilbaketråkk: Derfor må du ha applikasjoner til mobil « Mobilmarkedsføring og mobilreklame

  2. Tilbaketråkk: Nå kommer Appvertising « Mobilmarkedsføring og mobilreklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s