Hva er app-fella?

Kampanje henviser i dag til at  gilde gikk i app-fella med sin nye Augmented reality app. (Vet ikke hva AR er? Sjekk video eller les forklaring).

Jeg omfavner feil som en viktig del av prosessen med å lykkes. Uten feil, kommer ingen suksess. Gilde gjør her en del feil som vi kan lære av. Kodus for Gilde for det. Men la oss se på noen av feilene jeg mener er viktigst:

1. Den åpenbare feilen: over 20 Mb og utendørs 

Dersom en app er over 20 Mb trengs det wi-fi for å laste ned en app. Når man er utendørs, er man sjelden på wi-fi. Utendørs reklame er utendørs (sjokkerende nok. Følgelig er det ikke wi-fi nett tilgjengelig når forbruker ser reklamen og vil laste ned app´n. Følge: forbruker får ikke brukt app´n nå og får ingen opplevelse av AR. Kjipt.

Valget er enten å gjøre app´n mindre eller ha en «last ned» funksjon når app´n er nede tilsvarende Godfisk sin app under (last ned og sjekk).

Første skjerm etter du har lasted ned Godfisk sin app. Mulighet for å laste resterende over 20 Mb

Fint og flott. Det er en enkel og grei feil. Men jeg mener app-fella er betydelig større enn kun størrelsen på app´n som Kampanje setter fingeren på.

2. Den kritiske: gjør ikke livet bedre

Det er over 500.000 iPhone apps. Vi bruker maks 10 av de. Dersom en app skal gjøre suksess, må den bli en av de folk bruker. De fleste apps går i det tomme intet uten bruk som også Gilde sin står i fare for å gjøre. Årsaken er logisk:

Forbruker har mange muligheter  –> forbruker blir kresen –> forbruker velger tjenester/apper som gjør livet bedre –> merkevarer må løse behov for å bli brukt

Hvilket behov dekker Gilde? Hm. Jeg er usikker. Underholdning for barna så de holder kjeft rundt frokostbordet? Garanterer at svigermor får en god smaksopplevelse? Midlertidig leketøy på bussen? Jeg må innrømme jeg ikke finner plassen til Gilde AR app´n blant de 10 apps jeg bruker.

Nå kan det hende Gilde kun vil ha kred for å være tidlig ute og coole på AR. Således får de jo litt oppmerksomhet. Men noen varig oppmerksomhet og gode kundeopplevelser er dette neppe slik det er utformet i dag.

3. Den kampanje-relaterte: bruk av utendørs, scanning og sosial angst

Her følger det samme logikk som bruk av QR-koder og nordmenns innebygde sosiale angst. Jeg klipper og limer fra mitt åpne brev til annonsører som bruker QR-koder

Jeg kan ikke se for meg noe verre enn å reise meg opp på t-banen, lene meg over mannen med briller, ta opp en scanne-app, prøve å peke mot QR-koden og stå der lenge nok til at koden blir lest.
Har du noen gang sett noen scanne en QR-kode på utendørs reklame? [..] hjelper meg ikke akkurat med min angst for pinlige situasjoner om jeg må begå sosialt selvmord for å scanne QR-kode. En kode jeg attpåtil ikke ikke vet hva gjør.
Gilder bommer på bruken av utendørs i kombinasjon med AR. Sannsynligvis vil vanlige folk ikke begå sosial-teknologisk selvmord, men heller prøve i mer ordnede omstendinger. Bruken av utendørs er altså i seg selv en feil i mine øyne dersom Gilde har som hensikt å trigge øyeblikkelig bruk.

4. Den geekete: overteknifisering

Gilde går i en klassisk felle: Gå seg tekno-blinde. De har sannsynligvis sett kule AR-caser eller blitt solgt inn hardt at dette er framtiden og kastet seg ut i det nye, kule. Det de har glemt er tydeligvis brukeren midt oppi det hele, det er kun fokus på teknologiske begreper. Se f.eks beskrivelsen de har i appstore under.

Beskrivelsen av Gilde app i appstore

 • Navnet Gilde AR   –  Ingen vanlige oppegående mennesker har peiliing på hva AR står for og hva det vil si
 • String-basert    –   Hvem bryr vel seg om hvordan app´n er basert?
 • Audiovisuell opplevelse     –    Hva er egentlig det?
 • Denne type teknologi er ny for Gilde     –    Vil det si at dere ikke kan det?
 • Hele teksten    –   Gir i det hele tatt ingen klar indikasjon på hva dette har å si for meg som forbruker.
Alle disse fire feilene  er før i det hele tatt forbruker har fått testet app´n.
Den største app-fella
Den største app-fella er nok ikke de 20 Mb, men det er den meningsløst lange rekken av ubrukelige apps laget fordi selskaper ikke forstår seg på hvordan brukeratferd er på mobil. Dytt det inn i hue – du må løse behov for å lykkes. Ikke snakke om hvor kult selskap du har.

Enkel video om  AR, forresten. Lovte jo dere det.

7 thoughts on “Hva er app-fella?

 1. Her er det mye jeg er enig i. Jeg klarer liksom ikke helt å få hodet rundt at noen bruker store ressurser på noe som er såpass begrenset.

  Når det gjelder behov så mener jeg at du nok må utvide spekteret bittelitt: å bli underholdt er også viktig, om enn ikke på toppen av behovspyramiden. Denne appen ser ut til å feil på det området (også) men det skal ikke stikkes under appstolen at reinspikka moro kan også annonsører komme med.

  I det store og hele savner jeg en strategisk tilnærming til bruk av såpass vanskelig teknologi som QR-koder og AR. Er det viktig for Gilde å underholde? Selger underholdningen mer varer? I Wanda…

  • Jupp, underholdning er absolutt et behov som skal dekkes. Jeg undergraver det nok litt for å få fram poengene mine i posten. Men dersom Gilde skal underholde må det være basert på en sånn strategi. Om det er det Gilde gjør skal gjøre, er jeg derimot usikker på.

   Underholdning, salg og strategiske grep for Gilde. hmprf. en stor diskusjon som i alle fall jeg vet for lite om deres tilnærming og resultater til å si noe fornuftig nok om.

 2. Bra artikkel.

  En ting er iallefall sikkert…. Selv om selve appen i seg selv sikkert ikke har vært noen suksess, så har Gilde iallefall fått mye oppmerksomhet.

  Hadde vært gøy å fått litt innside informasjon på hvordan Gilde og markedsavdelingen har tenkt rundt lansering av denne appen. (Hva er målsetningen med kampanjen, og hvordan hjelper denne appen med å nå disse målene)

  • Thanks.

   I det minste fått oppmerksomhet i bransjen og geeker som oss.

   Innside info får vi håpe de kan bringe selv. Om de leser dette, kanskje?

 3. Tilbaketråkk: Powered by string, straight to failure | Agile mobility

 4. Meget bra gjennomgang! Nå tror jeg nok at Gilde har tenkt PR messig på denne mot ungdom som snart skal ut og grille i parker, men bruksverdi må alltid stå i fokus, hva er ellers vitsen?

  Tenkt hvor bra hvis du heller kunne scannet barcoden på et produkt og fikk opp informasjon om opprinnelse på dette (ex hvilken gård med bilde og kart) samt en anbefalt oppskrift (gjerne med ink til video).

  I denne AR app’n burde du ihvertfall få vite hvor du fikk tak i disse kuuule pølsene med kartviser..

  • Hei Olav,

   Takk for det 🙂

   Coole ideeder med å trekke mot opprinnelse og oppskrift. De kunne så absolutt fått mer ut av denne, ja. Men de fikk i alle fall PR i bransjen. Mulig det var tilsiktet?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s